Barion Pixel

Litofán története

Mi a litofán?

A litofhane (a görög „litho” -ból származik, ami kőre vagy sziklára utal, és a „phainein” jelentése „megjelenés előidézése” vagy „hirtelen megjelenés előidézése”) eredetileg egy maratott vagy formázott mű nagyon vékony áttetsző porcelánból (ma 3D nyomtatással), amely csak akkor látható, ha fényforrással megvilágítják. Ez egy olyan terv vagy jelenet egy faragásban, mely szürke árnyalatban jelenik meg. A litofán háromdimenziós képet mutat – teljesen különbözik a „lapos” kétdimenziós metszetektől. A képek a mögöttük lévő fényforrástól függően megváltoztatják a jellemzőket. A változó fényforrás miatt a litofánok sokkal érdekesebbek a néző számára, mint a kétdimenziós képek. (Forrás)

Litofánok megjelenése

Az európai litofánok szinte egyidejűleg jelentek meg Franciaországban, Németországban, Poroszországban és Angliában az 1820-as évek végén. Számos történész úgy véli, hogy Paul de Bourging báró találta fel a litofán eljárását 1827-ben, melynek jogait Robert Griffith Jones brit férfi szerezte meg 1828-ban, és engedélyt adott az angol gyáraknak litofán gyártására. Egyesek szerint azonban Georg Friedrich Christoph volt az a személy (Poroszországból), aki 1828-ban tökéletesítette az igazi litofán folyamatot. Mások szerint a technikát Berlinben és Németország más részein olyan gyártók fejlesztették ki, mint a Königlichen Porzellan-Manufaktur és a Porzellanmanufactur. Ez az oka annak, hogy a litofánokat néha „Berlin átlátszóságnak” nevezik.

Kínai és japán litofán termékek

Sok történész azonban azt állítja, hogy az ötlet inspirációja eredetileg Kínából származott, közel ezer évvel ezelőtt, a Tang-dinasztia idején. R. L. Hobson tudós szerint a kínaiak a Ming-dinasztia idején „vékonyabb, mint a papír” tálat készítettek, titkosított díszítéssel. W. Hodgson úgy jellemezte a kínai kekszes porcelánt, mint „kis képernyő tájkép domborművel”, melyek a Svájcban előállított fehér porcelánra hasonlítanak. Az európai litofánok lehetséges előfutárai a Kínai Song-dinasztiából származnak.

Ezeket a litofán termékeket (Qingbal áruk)  faragott és formázott virág-, hal- és madármintákkal mutatták be. A japán litofán teakészleteket (fotón látható) Dragonware-nek nevezik, és a II. Világháború idején nagyon népszerűek voltak Japánban. A 20. század elején sok litofán-kutató kapcsolatot keresett és létesített az európai 18. és 19. századi kerámia és a kínai porcelánok között. Franciaországban a „Blanc de Chine” kifejezést használták a 18. században a nagyon áttetsző kínai porcelán jelölésére. 

A francia, német és angol porcelángyárak a 17. és 18. században utánozták a kínai „Blanc de Chine”  kifejezést. Ugyanezek a gyárak a 19. század elején kezdték el gyártani a litofánokat. Az európai litofánok műszaki és esztétikai inspirációi kínai művekből származnak, ám a kettő közötti pontos kapcsolat manapság még mindig kérdéses. A hiányzó lánc egy határozottan ismert litofán plakett, amelyet Kínában már bárhol előállítottak az 1800-as évek előtt. Speciális kézművesek készítették az első európai litofánokat, a képeket meleg viaszba faragták és egy üveglapra helyezték, mely háttérvilágítást kapott.

A viaszt úgy faragták, hogy vékony és vastag rétegek váltakoztak, ezáltal a fény áthalad a vékony részeken, miközben a vastag részek blokkolják őket. Így a fénybeli különbségek a kép részleteit mutatják meg. A litofánokat Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Csehszlovákiában, Dániában, Angliában, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Norvégiában, Portugáliában, Oroszországban, Svédországban és Walesben gyártották a 19. században. A több százezer litofánt a 18. század közepén olyan cégek készítették, mint például az angliai Wedgwood, a drezdai Meissen és az írországi Belleek.

A litofánokat akkoriban az Egyesült Államokban is gyártották, oly mértékben,mint Európában. A litofánok népszerű tárgyai vallásos témák, portrék, műfaji jelenetek, irodalmi ötletek, például a Bibliából származó történetek és remekművek voltak. Néhány litofán még olyan eseményekről is megemlékezett, mint például az Eiffel-torony 1889-es megnyitása.

A litofánok különféle formátumokban voltak megtalálhatók akkoriban, az ablakokba függesztett plakettektől a gyertyalemezekig. De voltak kandalló előtt, éjszakai lámpákban, teamelegítőkben, gyertyatartókban is, és voltak sörösüvegek, bögrék és csészék is. Néhány erotikus képpel készült emléktárgy is látható volt, továbbá lámpák is, melyek ritka miniatűr babaház berendezései voltak.

Henry Barnard, Samuel Colt első életrajzírója szerint Colt több tucat lithofánt rendelte meg és szerelt fel az új otthonába („Armsmear”) Hartfordban, Connecticutban, melyeket 1855-ben és 1856-ban vásárolt Berlinben. Coltnak volt egy ötlete, valószínűleg az 1851-es Londoni nagy kiállításról (Crystal Palace), vagy az 1853-as New Yorki Nagy kiállításról, esetleg egy 1854-es poroszországi látogatásról. Festői kilátások és portrék voltak Colt feleségének nyilvános és magán szobáiban. Inspiráló táblák voltak Colt emeleti hálószobájának ablakaira.

Humoros litofánokat helyeztek Colt új otthonának biliárdszobája ablakaiba. Különösen érdekes volt a Trafalgari csata. Mások a Rajna folyón található Stolzenfels kastélyt és Koblent tartották érdekesnek. Barnard „igazi művészeti galéria” -nak írta le a litofánokat. Az Armsmearról készült, 1857 és 1861 között készített fotókat több mint száz litofánon ábrázolták. Egy 1907-es fotó azt mutatja, hogy az Armsmeari litofánok még mindig a helyén vannak. Colts számos túlélt litofánja jelenleg a Wadsworth Atheneum Művészeti Múzeumban találhatóak.

Samuel Coltnak 111 litofánja volt egy 1855-ben önmagát ábrázoló, széles körben elterjedt fotóból. Ebben a litofán-portréban egy kis íróasztalnál ül, jobb kezében „Belt Pistol”-t (colt-ot) tartva, és bal kezében iránytűvel. Az egyiket elküldte Thomas J. Rusk szenátornak, aki 1856 január 3-i levélében válaszolt, amikor megkapta:

„Kedves Barátom, Őszinte örömmel fogadtam múlt hónap 28-i küldeményed az Adams Expresstől ma reggel a kisérődobozzal együtt. A hasonlóság valóban kiváló, és őszintén köszönöm szépen. Tisztelettel, Thomas J. Rusk

Samuel Colt portré megvilágítva
Samuel Colt portré megvilágítás nélkül

Ha szeretnél részese lenni ennek a történetnek,

rendelj egyedi és különleges ajándékot szeretteidnek.

Küldd el kedvenc fényképedet és elkészítjük a kiválasztott ajándéktárgyat!

A megvilágított állóképpel, illetve a lámpával meghitté varázsolhatod otthonod, míg a kulcstartó – a mindennapos használaton túl – esküvői köszönetajándéknak is kiváló választás.